MIKROBIOLOGIJA IN BIOTEHNOLOGIJA

V torek, 22. novembra 2016, smo imeli učenci 8. in 9. razreda naravoslovni dan na temo mikrobiologija in biotehnologija. Prvo šolsko uro nam je predavatelj, g. Miha Avberšek predaval o bakterijah in virusih, naslednji dve uri pa smo raziskovali sami. Razdelili smo se v dvojice in mikroskopirali različne stvari in materiale. Medtem je predavatelj pripravil različne glive, ki smo jih nato opazovali z mikroskopi. Naslednjo uro smo se razdelili v tri skupine in delali poskuse. Prva skupina je raziskovala, kako si temeljito umiti roke, ki smo si jih v ta namen umazali s tempera barvo. Roke smo umivali na štiri načine, in sicer z mrzlo vodo, s toplo vodo, z mrzlo vodo in milom ter s toplo vodo in milom. Slednji način se je izkazal za najboljšega. Ostali dve skupini pa sta delali poskuse z glivami kvasovkami. Zamesili so kruh in vanj dajali sladkor. Ugotovili so, da je najbolj vzhajal tisti kruh, kateremu so dodali največjo količino sladkorja. V zaključnem delu našega naravoslovnega dne pa smo izvedeli še nekaj o naši prehrani, pa tudi o tem, kako se v okolju prehranjujejo živali.

Tilen Kunej, 9. r.

(Visited 25 times, 1 visits today)