Skoči na glavno vsebino

V sredo, 28. septembra, smo se učenci 8. in 9. razreda odpravili v Krško z namenom, da se naučimo nekaj novega o elektriki in energiji nasploh.

V Kulturnem domu Krško nas je pričakal naš vodič, gospod Pribožič. Odpeljal nas je v predavalnico, kjer smo si ogledali petnajstminutni predstavitveni film o Nuklearni Elektrarni Krško, ki nas je seznanil z njenim delovanjem. Odšli smo še v informativni center, ki se prav tako nahaja v Kulturnem domu. Sledila so naša vprašanja in prav na vsa smo dobili odgovore, vodič pa nam je slikovito prikazal posamezne stvari, ki so nas še posebej zanimale. V informativnem centru je bila še posebej zanimiva oprema, ki jo morajo zaposleni nositi, ko gredo na delo. Razstavljene imajo tudi različne delovne pripomočke in makete raznih strojev.

V avli nas je pričakala malica, katere smo se zelo razveseli, saj smo bili že kar lačni. Odpravili smo se nazaj na avtobus, ki nas je odpeljal do Nuklearne elektrarne. Tu je nadzor zelo strog. Najaviti smo se morali najmanj dva dni prej. Varnostniki so pregledali prtljažnike, dva pa sta se nam celo pridružila na avtobusu. Šli smo čez tri varnostne zapore in se peljali okrog celotne tovarne. Ko bomo starejši, bomo morda lahko kdaj šli tudi v notranje prostore elektrarne.

Po kratki vožnji pa smo odšli še v GEN, kjer imajo interaktivni multimedijski center «Svet energije«. Tu je toliko zanimivih stvari, da smo si komaj uspeli vse ogledati. Videli smo makete različnih vrst elektrarn, kakšen je pomen energije ter prikaz količine dnevno porabljene elektrike. Nazadnje pa smo se odpravili še v klet, v eksperimentalno sobo, kjer smo sami odkrivali različne poskuse s področja elektrotehnike in drugih stvari, ki so povezane z elektriko.

Polni vtisov smo se počasi odpravili domov. Naučili smo se veliko novega o energiji, kar nam bo prišlo prav pri urah fizike in v življenju nasploh.

Karmen Kavčič, 9. r.

(Visited 26 times, 1 visits today)
Dostopnost