Skoči na glavno vsebino

V petek, 30 marca 2018, smo na naši šoli izvedli malce drugačen športni dan, kot smo jih bili vajeni do sedaj. Medse smo namreč povabili športnike invalide in izvedli PARAOLIMPIJSKI ŠPORTNI DAN.

Pri projektu, ki ga izvaja Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, je poudarek predvsem na predstavitvi in promociji športa invalidov.

Učenci celotne šole smo, razdeljeni v skupine, prisluhnili predstavitvi paraolimpijskih športov, ki so prilagojeni različnim vrstam in stopnjam invalidnosti, kot so na primer gibalno ovirani, gluhi in naglušni, slepi in slabovidni.

Spoznali smo življenjsko zgodbo športnice invalidke, ki se je rodila brez leve roke pod komolcem, zato uporablja ročno protezo, a se kljub temu uspešno ukvarja s športom. Za slovensko reprezentanco namreč igra sedečo odbojko.

Praktični del je potekal po postajah, in sicer smo se učenci v štirih skupinah preizkusili v igranju košarke na vozičkih, v golbalu, v igranju odbojke sede ter poligonu z vozički. Golbal je igra, podobna rokometu, ki jo igrajo slepi. Ker ne vidijo, imajo žoge, ki jih uporabljajo pri igri, zvončke, ki igralcem pomagajo, da ugotovijo, s katere strani se jim žoga približuje.

Zaključni del dneva je bila tekma paraolimpijcev, ki so za nas odigrali tekmo košarke na vozičku in tako prikazali enega izmed paraolimpijskih športov v njegovi tekmovalni obliki.

Dan je bil nadvse zanimiv in tudi poučen, saj so nam športniki invalidi pokazali, da z ogromno mero vztrajnosti, izredno voljo in trdim delom zmorejo doseči marsikaj.

  Novinarski krožek OŠ Koprivnica

c5a1d1-1c5a1d1-8c5a1d1-7c5a1d1-6c5a1d1-5c5a1d1-4c5a1d1-3c5a1d1-2c5a1d1-13c5a1d1-12c5a1d1-11c5a1d1-10c5a1d1-9

(Visited 59 times, 1 visits today)
Dostopnost