Skoči na glavno vsebino

V petek, 18. septembra, smo se učenci šestega, sedmega, osmega in devetega razreda podali na kulturni dan po Dolenjski. Pot nas je najprej vodila do samostana Stična, ki je nastal v 12. stoletju. Izvedeli smo, da je tu v 15. stoletju nastal pomemben rokopis, ki nosi ime Stiški rokopis.  Izvedeli smo veliko o življenju in delu menihov ter se sprehodili po križnem hodniku, kjer molijo tukajšnji menihi. Mnogi med nami nismo vedeli, da je bil eden izmed menihov v samostanu Stična tudi pater Simon Ašič, znani zeliščar in pisec knjig.

Pot smo nadaljevali do prijazne dolenske vasice Muljava, kjer je  mladost preživljal Josip Jurčič, avtor prvega slovenskega romana Deseti brat, prve slovenske tragedije Tugomer ter številnih pripovedi. Ogledali smo si pisateljevo rojstno hišo, hlev, nad katerim je bil včasih lesen skedenj, čebelnjak, kaščo in sušilnico za lan. Najbolj pa nam je bila zanimiva majcena lesena Krjavljeva koča.

Za Jurčičevo domačijo je čudovit naravni amfiteater, kjer domača gledališka skupina tradicionalno prireja Jurčičeva dela, naši učenci pa so za nas odigrali znani prizor z vaškim posebnežem Krjavljem, ki pripoveduje zgodbo o tem, kako je hudiča presekal na dva dela.

Krjavelj

Zadnja postaja našega kulturnega dne je bila Trubarjeva Rašica.

Primož Trubar je bil ena najpomembnejših protestantskih osebnosti na Slovenskem, saj je izdal prvi dve knjigi v slovenskem jeziku, in sicer Katekizem in Abecednik. Presenetilo nas je, da vaščani kljub velikim zaslugam za razvoj slovenskega jezika Primoža Trubarja niso cenili, zato pa ga dosti bolj cenimo danes.

Sara Kostevc, 7. r.

(Visited 24 times, 1 visits today)
Dostopnost