Skoči na glavno vsebino

150 let šole v Koprivnici

V letu 2014 smo praznovali 150 let šole v Koprivnici. V tabeli so zapisane prireditve, ki smo jih izvedli v počastitev te obletnice.

DEJAVNOST VODJA IZVEDBA
DRAMSKI VEČER Sonja Simončič 7. marec
PLANETARIJ Mojca Kozole 7. marec
ŠAHOVSKI TURNIR Ivan Gmajner 6. april
BADMINTON Urška Krošelj 15. marec
GLASBENI VEČER Manca Kostevc 22. marec
MALE SIVE CELICE Metka Srebotnik 17. april
LIKOVNA KOLONIJA Metka Bogolin 26. april
POSLIKAVA ŠKARPE Tončka Kerin april
DRUŽENJE VSEH GENERACIJ Aleš Cvar 17. maj
IZDAJA GLASILA Andrejka Šerbec maj
OSREDNJA PRIREDITEV Mirela Zalokar 27. maj

Tukaj objavljamo prispevke in fotografije o dogodkih.

OSREDNJA PRIREDITEV

Ob 150. obletnici šolstva v Koprivnici je bila 27. maja 2014 izvedena v športni dvorani osrednja slovesnost.

Poleg številnih obiskovalcev se je proslave udeležil tudi predsednik države Borut Pahor. Učenci in delavci šole ter vrtca smo pripravili pester kulturni program, krajani pa so z dobrotami pripomogli, da je bilo skupno druženje še prijetnejše.

Osnovna šola Koprivnica aktivno živi, kljub majhnosti smo Eko šola, Zdrava šola ter smo prepoznavni po številnih športnih in učnih uspehih.

Naša šola povezuje kraj, živi z njim in njegovimi ljudmi. Izobražuje in vzgaja mlade ter jim pomaga pri sprejemanju številnih pomembnih življenjskih odločitev.

Zato smo ponosni na naš visoki jubilej ter se hkrati zahvaljujemo vsem, ki so nam s svojimi donacijami pomagali, da smo lahko izvedli vse aktivnosti, ki so bile povezane z našim praznovanjem.

 

LIKOVNA KOLONIJA

V sklopu praznovanj ob 150. obletnici šole v Koprivnici so se 26. aprila 2014 vabilu odzvali tudi likovniki – člani društva OKO. Skupaj smo pripravili likovno kolonijo. Upodabljali so šolski stavbi, zanimivosti okolice in bogato panoramo Koprivnice. Nastala so barvita in slikovita dela. Njihovi izdelki bodo razstavljeni v avli šole, otvoritev razstave pa bo 23. maja 2014.

OTVORITEV RAZSTAVE – 23. MAJ 2014

 

MALE SIVE CELICE

V četrtek, 17. aprila 2014, se je za učence naše šole odvijal kviz z naslovom MALE SIVE CELICE. Tekmovali sta dve devetčlanski  ekipi, v vsaki ekipi pa je bil en predstavnik vsakega razreda.

Najprej so se pomerili mlajši učenci, starejši pa so jih vzpodbujali in jim tudi malo pomagali. Učenca prvega  razreda sta se pomerila v spominu, drugošolca sta reševala uganke, tretješolca sta odgovarjala na vprašanja s tematiko živali in rastline, učenca četrtega razreda pa na vprašanja o Sloveniji. Vprašanja so postajala vse težja in starejši učenci so se morali večkrat posvetovati med sabo. Petošolca sta se pomerila v abecedi, šestošolca sta ugibala ali omenjena trditev drži ali ne, sedmošolci so izbirali tematiko, osmošolci pa so se preizkusili v igri od pet proti nič. Kviz sta zaključila učenca devetega razreda z igro izberi težavnost.

Vzdušje je bilo zelo napeto, saj je ves čas vodila ekipa A, pred zadnjim vprašanjem pa je vodstvo prevzela ekipa B. Po zadnjem, odločilnem vprašanju so si vsi segli v roke, saj je bil izid izenačen. Obe ekipi sta namreč uspeli zbrati 69 točk, zato med tekmovalci in gledalci ni bilo slabe volje.

Tekmovalce so s tribun ves čas bodrili navijači, ki so stiskali pesti in glasno navijali za obe ekipi.

 

ŠAHOVSKI TURNIR

V nedeljo, 6. aprila 2014, je v Osnovni šoli Koprivnica potekal ŠAHOVSKI TURNIR, ki je že četrta letošnja prireditev v okviru praznovanja 150-letnice naše šole. Organizatorja turnirja sta bila OŠ Koprivnica in Šahovski klub Triglav Krško. Glavni sodnik turnirja je bil g. Marjan Božič.

Turnir se je pričel od 9. uri. Udeleženci turnirja so imeli na voljo dvajset minut za prijavo, ob 9: 30 pa je bila otvoritev turnirja. Turnir je potekal po pravilih FIDE za pospešeni šah. Igralni čas je bil dvakrat po petnajst minut, odigralo pa se je sedem kol po švicarskem sistemu.

Tekmovalci so bili razdeljeni v dve skupini, in sicer na učence in učenke, ki so bili rojeni leta 2005 oziroma kasneje ter na učence in učenke rojene leta 2004 oziroma prej.

V starejši skupini je bilo devetnajst tekmovalcev, v mlajši pa trideset.

Med udeleženci turnirja je bilo tudi sedem učencev naše šole, ki pridno šahirajo pod vodstvom mentorja g. Ivana Gmajnerja.

Najboljši trije so prejeli medaljo, priznanje in praktično nagrado.

V kategoriji do 9 let so bili najboljši dečki: Luzar Oskar, Ružič Gašper in Jeraj Jan, in deklice: Rožmanec Pia, Baškovec Špela in Božičnik Ana.

V kategoriji do 12 let so bili najboljši dečki: Kržan Peter, Kopina Božič Anej in Dvojmoč Domenik in deklice: Baškovec Alja, Urbanč Tina in Ružič Pia Marie.

V kategoriji do 15 let so bili najboljši dečki: Požun Matej, Zupančič Klemen in Pajtler Rok, deklica pa je bila v tej kategoriji le ena – Urbanč Ana.

Kljub temu, da je bila konkurenca zelo močna, so tekmovalci v igri uživali ter si pridobili nekaj novega znanja in izkušenj.

GLASBENI VEČER

V soboto, 22. marca 2014, se je ob 19. uri začela odvijati nova prireditev na OŠ Koprivnica, ki smo ji nadeli ime GLASBENI VEČER.  Nastopajoči so bili nekdanji in sedanji učenci OŠ Koprivnica, ki pa so se jim pridružili številni prijatelji.

Gost večera je bil nekdanji učenec Toni Sotošek z družino, ki je prireditev s svojima avtorskima skladbama začel in tudi zaključil. Da je harmonika v našem okolju priljubljen inštrument, so dokazali harmonikarji Mateja Božičnika, »gasilski trio » v sestavi Rok Stritar, Matej Klavžar in Primož Drenovec ter prijatelja, ki večkrat skupaj raztegneta meh, Blaž Cerjak in Matej Klavžar. Tudi lanski devetošolci Anže Božičnik, Andraž Drenovec, Kristjan Klavžar, Lucija Župevc in  Klavdija Klavžer so se odzvali našemu vabilu in ponovno nastopili skupaj, Lucija Župevc pa se je predstavila že s svojim novim ansamblom, v katerem raztegne meh ali pa igra na saksofon.

Poleg harmonike so na odru odmevale kitara, klarinet, flavta in citre. Ula Bohorč je na kitari ob spremljavi klarinetistke Liza Pirc navdušila z odigrano balado. S kitaro se je predstavila tudi Sara Kostevc, s flavto Katarina Planinc, na citre pa je zaigral Kristjan Klavžar. Tina in Špela Kodrin pa sta ponovno poželi zaslužen aplavz, ko sta združili moči na harmoniki in klarinetu, zraven pa še ubrano zapeli.

Izkazalo pa se je, da naši nekdanji učenci niso le dobri glasbeniki, ampak tudi izvrstni vokalisti, saj so bili obiskovalci priča nepozabnemu petju kvarteta Vilinke, kot solistki pa sta se izkazali še Bernarda Kunej in Katja Bogovič.

Večer je povezovala Tadeja Sotošek, ki pa se ni izkazala le kot odlična voditeljica, temveč je presenetila s čudovitim pevskim nastopom.

Prireditev si je ogledalo kar precejšnje število gledalcev, ki so po poldrugi uri odšli domov prijetno razpoloženi. Po končani prireditvi so bile obiskovalcem na voljo umetniške fotografije studia Ventura. Izkupiček od prodaje le-teh je bil namenjen šolskemu skladu OŠ Koprivnica.

 

PRVI TURNIR V BADMINTONU

V soboto, 15. marca 2014, smo na OŠ Koprivnica ob 150- letnici šole izvedli prvi turnir v badmintonu. Želeli smo se pomeriti v treh kategorijah, in sicer osnovnošolski učenci, moški posamezno in ženske posamezno. Žal med ženskami ni bilo zanimanja za igranje badmintona, zato smo morali to kategorijo izločiti. V kategoriji osnovnošolski učenci so se prijavili štirje učenci naše šole. Prvo mesto je dosegel Simon Vuk, drugo Martin Remih in tretje Aljaž Motoh. V kategoriji moški posamezno pa se je pomerilo šest tekmovalcev. Prvo mesto je zasedel Jože Vuk, drugo Bojan Dobravc in tretje Roman Gradišek. Vzdušje na turnirju je bilo ves čas zelo napeto. Glavni cilj, ki smo si ga zadali in tudi  dosegli, pa je bil prijetno druženje. V prihodnje pa upamo, da se bo pokazalo še več zanimanja za igranje badmintona, ki ni le preprosta in lahkotna igra, temveč predstavlja zelo dober način rekreiranja, saj je zanj potrebno veliko fizične pripravljenosti in vzdržljivosti.

 

GLEDALIŠKO – ASTRONOMSKI VEČER

V petek, 7. marca 2014, smo pričeli s prvo prireditvijo v počastitev 150-letnice šole v Koprivnici.

Ob 17. uri se je pričel DRAMSKI VEČER. Obiskovalcem je bilo na ogled šest krajših dramskih prizorov, v katerih so se predstavili učenci od četrtega do osmega razreda. V prvem dramskem prizoru so se predstavile šolske potrebščine, ki so do konca napolnile šolsko torbo, ki je postala pretežka za ubogega Mateja. Sledila je igrica Ptičji dedek Mraz, ki je prikazala stisko lačnih ptičkov pozimi. Tudi v Župančičevi dramatizaciji Sneguljčice je ošabna kraljica razbila zrcalce, izvedeli pa smo tudi, zakaj je smreka pozimi zelena, medtem ko ostala drevesa odvržejo liste. Najstniki mnogokrat staršem povzročajo sive lase s pretirano uporabo telefona in posledično s prevelikim telefonskih računom. Kaj pa, če bi se pogovarjali z Marsovcem? Šestošolci pa so se odpravili iskat najlepšo besedo, a se med množico lepih besed niso mogli odločiti za najlepšo.

ASTRONOMSKI VEČER pa je potekal v telovadnici OŠ Koprivnica, kjer je bil postavljen planetarij. V njem nas je gospod Jakša iz Krškega poučil o astronomiji. Razložil  nam je vse od velikega poka, nastanka zvezd, pa vse do časa, ko bo naša zvezda eksplodirala in tudi nas ne bo več. Najmlajši so bili še posebej navdušeni nad primerjavo velikosti zvezd in planetov, saj so spoznali, kako majhna je v resnici Zemlja. Vsi so bili navdušeni nad podrobno projekcijo, ki se je dogajala nad nami in nam prikazovala prav takšno zvezdno nebo, kot ga lahko vidimo zvečer. Izvedeli smo tudi nekaj vsakdanjih dejstev o naših sosednjih planetih ter o Velikem in Malem vozu, ki ju lahko sami poiščemo na nebu.

Izkušnja v planetariju je bila zanimiva za vse generacije in vsi so izvedeli nekaj novega, še posebej mlajši, ki so našemu predavatelju zastavili tudi nekaj zanimivih pa tudi zabavnih vprašanj.

 

 

(Visited 221 times, 1 visits today)
Dostopnost