Skoči na glavno vsebino

Dan števila pi je praznik, s katerim vsako leto na 14. marec obeležujemo število p.

V ameriškem zapisu datumov je namreč 14. marec zapisan kot 3/14, kar so prve tri številke števila pi.

Praznika so se spomnili navdušenci nad matematiko v Združenih državah Amerike, ki so začeli na ta dan prirejati proslave, na katerih jedo pite (po besedni igri, angleška beseda za pito – pie se izgovarja enako kot pi) in tekmujejo v pomnjenju števila pi.

 

Praznovanje je razširjeno v glavnem na univerzah, posebej slovesno pa ga prirejajo v univerzitetnem mestu Princeton, kjer je dolgo časa prebival slavni fizik Albert Einstein, po naključju rojen prav na 14. marec. Iz ZDA se je potem praznovanje razširilo drugod po svetu. V začetku marca prirejajo tekmovanje v pomnjenju števila pi tudi na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani.

Letos smo dan števila pi na naši šoli obeležili tudi s tehniškim dnevom, v sklopu katerega so potekale številke zanimive delavnice: p-KANJE, p-KRAJI, p-BESEDE, p-SMO, p-SAVE, p-SANKE, p-KADO, p-CASSO, p-HALA in p-KTOGRAMI.

V zaključnem delu so se po triadah preizkusili v poznavanju števila pi. V tretji triadi je z največ decimalnimi števili premagala konkurenco tretješolka Žana Kunej, v drugi triadi je z več kot devetdesetimi decimalnimi številkami števila pi prepričljivo zmagala četrtošolka Anamarija Kukovičič, absolutna zmagovalka z več kot stotimi številkami pa je postala devetošolka Ajda Krivec.

Čestitke vsem!

Zapisala Andrejka Šerbec

(Visited 40 times, 1 visits today)
Dostopnost