Skoči na glavno vsebino

V mesecu septembru  že več let zapovrstjo poteka EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI, v okviru katerega v občini Krško potekajo številne dejavnosti. Letošnji teden mobilnosti se je odvijal med 16. in 22. septembrom. Tako je bil  v petek, 16. septembra organiziran dogodek S kolesom sli peš v službo ter predavanje Varnost v prometu za srednješolce, dan kasneje pa so se lahko prebivalci občin Radeče, Sevnica, Krško in Brežice udeležili dogodka S kolesom ob Savi.

Pozabili pa niso niti na nas, osnovnošolce. Tako smo se devetošolci v ponedeljek, 19. septembra, odpravili v ŠC Krško, kjer smo bili priča predavanju Varnost v prometu. V uvodnem delu smo slišali, kakšne izkušnje sta imela dva udeleženca hude prometne nesreče in kako se je  njuno življenje po nesreči spremenilo, nato pa smo pričeli z delavnicami. Prva delavnica je bila varna vožnja motornega kolesa ter sestavni deli avtomobila. Potem smo si ogledali solarni avtomobil, ki so ga izdelali dijaki. Nadaljevali smo z delavnico, kjer smo si iz prve roke, s pomočjo »pijanih očal« lahko ogledali, kako poteka vožnja pod vplivom alkohola. Preizkusili smo se tudi v reševanju iz avtomobila, prevrnjenega na glavo.  Za zaključek smo si ogledali še reševalni avto ter gasilski tovornjak, s tem pa se je naš dan tudi zaključil.

Naslednji dan so se zvrstili številni dogodki, in sicer »Gibalno ovirani na poti po mestu«, Medobčinsko kolesarjenje za učence osnovnih šol ter Odprtje kolesarske steze skozi tunel Sotelsko – Brestanica.

V četrtek, 22. septembra, pa so prišli na vrsto še naši najmlajši, saj je bil na CKŽ za učence iz vseh vrtcev in šol organiziran Dan brez avtomobila, ko so učenci in vrtičkarji ustvarjali na ulici. Letos so ustvarjali na temo Izbiraj. Spreminjaj. Združuj. Mladi udeleženci so risali s kredami na asfalt, peli in plesali, s tem pa mimoidoče opozarjali, da so tudi oni, čeprav brez prevoznega sredstva, udeleženi v prometu. Iz naše šole se je v Krško odpravilo sedem učencev, ki pa so letos za razliko od drugih sovrstnikov na isto temo ustvarjali z voščenkami v Galeriji Krško. Redarji in policisti pa so na stojnici predstavili svoje delo in pripomočke, ki so potrebni v prometu. 

 

Tit Kvenderc, 9. r.

(Visited 17 times, 1 visits today)
Dostopnost