Skoči na glavno vsebino

V petek, 20. oktobra 2017, smo učenci od 6. do 9. razreda imeli kulturni dan. Ogledali smo si Prešernovo rojstno hišo v Vrbi na Gorenjskem, Kovaški muzej v Kropi, za konec pa se odpravili še k slapu Savica.  V Vrbi nas je pričakal prijazen vodič, ki nam je povedal marsikaj novega o Prešernovem življenju in nam predstavil zanimive predmete iz tedanjega časa. Sprehodili smo se po hiši, v kateri je najdragocenejši predmet originalna Francetova zibelka, v kateri je spal kot otrok.

Naslednja postaja je bila Kropa, ki je bila nekdaj zaradi svoje ugodne lege slovito kovaško mesto. Najprej smo odšli v »vigenjc« – kovaško delavnico, kjer nam je kovač predstavil delo kovačev in nam demonstriral kovanje žebljev, nato pa smo si ga lahko še sami izdelali. Bilo je kar težko in presenečeni smo bili, ko smo izvedeli, da so nekoč žeblje skupaj s svojimi straši po cele dneve kovali tudi otroci. Po končanem ogledu vigenjca smo se odpravili še v Kovaški muzej, kjer smo od prijazne vodičke izvedeli vse od začetka do konca kovaštva v Kropi.

Iz Krope smo se z avtobusom mimo Bleda in Bohinja odpeljali do parkirišča, od koder smo peš nadaljevali pot do slapa Savica. Po prehojenih 500 stopnicah nas je pričakal prečudovit pogled na slap, žive skale in okolico pod njim.

Dan je bil za vse zelo poučen in zanimiv.

Maj Pirc, 6. r.

(Visited 25 times, 1 visits today)
Dostopnost