Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 18. novembra 2019, smo imeli učenci vseh razredov tehniški dan na temo ASTRONOMIJA, ki ga je za nas pripravilo društvo ODISEJA planetariji iz Krškega.

Najzanimivejši se nam je zdel PLANETARIJ, ki so ga postavili v naši telovadnici. V njegovi notranjosti smo si lahko ogledali planete našega osončja, zvezdne meglice, črno luknjo, astrološka znamenja, opazovali pa smo tudi lunine mene in položaj zvezde severnice v različnih letnih časih.

Učenci prvega in drugega razreda so izdelali model osončja, učenci tretjega in četrtega razreda pa so prisluhnili predavanju Sonce, Luna, Zemlja, kjer so jim predstavili vse, kar je znanega o treh najbolj znanih objektih v osončju. Učenci od tretjega do devetega razreda smo imeli še debato z eksperimenti o skafandru oziroma vesoljski obleki. Ogledali smo si repliko skafandra in naredili nekaj eksperimentov s tekočim dušikom, ki je iz banane naredil kladivo za zabijanje žebljev, iz cveta pa ledeno rožo. Tako smo si lažje predstavljali  ekstremne razmere, ki vladajo v vesolju in pred katerimi astronavte ščiti skafander. Izvedeli smo, da astronavti v vesolju nosijo plenice, kar nas je močno presenetilo. Učenci zadnje triade pa smo imeli še kratko predavanje o kozmologiji, kjer smo izvedeli še veliko novega o vesolju, črnih luknjah, oddaljenosti nebesnih teles in drugih zanimivostih.

Učenci vseh razredov smo si iz plastenk izdelali rakete na vodni pogon, ki smo jih nato na šolskem igrišču tudi izstrelili. Večina raket je letela zelo daleč, najdlje pa je poletela raketa, ki sva jo izdelali šestošolki Kaja Kukovič in Manica Maja Božičnik, na kar sva bili zelo ponosni.

 Kaja Kukovič, Lea Klavžar, Nika Klaužar, 6. r.

 

(Visited 33 times, 1 visits today)
Dostopnost