Skoči na glavno vsebino

Učenci 6., 7., 8 in 9. razreda smo se v petek, 17. 11. 2023, odpravili na potep po Prešernovih stopinjah. V šoli smo dobili delovne liste in se z avtobusom odpeljali do Ljubljane. Ogled smo začeli v središču Ljubljane, na Prešernovem trgu, kjer sta nas pričakala izvajalca kulturnega dne.  Ogledali smo si kip Prešerna in njegove muze in izvedeli par zanimivosti o Prešernovem življenju, o upodobitvah pesnika ter o samem spomeniku. Sledil je sprehod do tistih točk, ki so povezane s Prešernovim življenjem in delom. Odpravili smo se na  Vodnikov trg, kjer se je Prešeren šolal, na Stari trg, na Rožno ulico, v Trnovo, kjer je prvič zagledal Primičevo Julijo in se vanjo zaljubil,  in na Breg, kjer je bila včasih Blaznikova tiskarna, v kateri je bila natisnjena tudi njegova pesniška zbirka Poezije.

Nato smo se odpeljali v Kranj, kjer smo si ogledali pesnikov poslednji dom. France Prešeren počiva v  Prešernovem gaju, poleg njega pa je grob njegove hčerke Ernestine. Sprehodili smo se do Prešernovega spomenika v središču mesta, nato pa do Prešernove hiše, v kateri je danes muzej, nekoč pa hiša, v kateri je zadnji dve leti Prešeren prebival in delal kot pravnik. Izvedeli smo, da je tu poleg njega prebivala njegova sestra Katra, ki mu je tudi gospodinjila. V muzeju so nam predstavili podrobnosti iz Prešernovega zadnjega obdobja in nam pokazali predmete, ki so se ohranili iz njegovih časov in jih je tudi uporabljal.

Za konec pa smo odšli še v Vrbo na Gorenjskem in si ogledali njegov rojstni kraj ter rojstno hišo, v kateri je živel do svojega 8. leta. Odšli smo tudi do bližnje cerkvice sv. Marka in vaške lipe.

Čeprav smo Franceta Prešerna do zdaj že vsi kar dobro poznali, smo se tega dne o njem naučili veliko novega ter obiskali veliko krajev, ki so bili za njegovo življenje zelo pomembni in ga na nek način tudi predstavljajo.

Ajda Krivec, 9. r.

(Visited 99 times, 1 visits today)
Dostopnost