Skoči na glavno vsebino

V torek, 22. 9. 2020, smo imeli učenci zadnje triade tehniški dan. Pred OŠ XIV. divizije na Senovem nas je pričakal gospod Tone Petrovič, ki nam je že v uvodu povedal veliko zanimivosti o začetkih rudarstva na Senovem. V šoli smo si ogledali rudniški rov in nekaj orodja in strojev, ki so jih rudarji uporabljali pri svojem delu. Pred šolo smo si ogledali lokomotivo in vagona samosipnika, s katerimi so po ozkotirni železnici vozili premog s separacije na Senovem do Brestanice.

Nato smo se odpeljali v Ravne, kjer smo si ogledali še druge lokomotive in vagone, ki so jih uporabljali za prevoz knapov v jamo in iz nje ter za prevoz premoga iz premogovnika do separacije in naprej. Videli smo tudi vhod v jamo in izvedeli, da je vsak knap imel svojo številko, Če po končanem šihtu ni bila na ustreznem mestu, so vedeli, da se delavec ni vrnil iz jame.

Potem smo se odpeljali še na Reštanj, kjer smo si po malici ogledali Mašinhaus. Od tu so po jeklenici v kletkah prevažali v jamo in iz nje delavce ali pa material, ki so ga uporabljali pri delu. Gospod Petrovič nam je opisal zadnjo nesrečo, ki se je zgodila v rudniku. Tu smo si ogledali tudi reševalno postajo in izvedeli, da so bili rudniški reševalci zelo uspešni pri reševanju.

Potem smo se odpeljali nazaj v šolo in izdelali vsak svoj vagonček za prevažanje premoga. Dan je bil zelo zanimiv in poučen, saj smo izvedeli veliko o zgodovini premogovnika, ki je dvesto let dajal kruh ljudem na Senovem in v njegovi širši okolici.

(Visited 105 times, 1 visits today)
Dostopnost